недеља, 16. август 2015.

Elektronska autorizacija kontrole pristupa



Elektronska autorizacija kontrole pristupa


Moderna zaštita objekata pored podrazumeva video nadzor, alarmne sisteme ali i napredne sisteme kontrole pristupa. Kada se objedine elektronska autorizacija i mehanički sistem te ograniče pristup oređenim licima, tada se to naziva kontrola pristupa.
Elektronska autorizacija se zasniva na identifikaciji karticama sa čipovima ili putem biometrije.
Ograničavanje putem biometrije dakako je unapređenija verzija kontrole pristupa a u odnosu na kartičnu identifikaciju daleko sigurnija i sigurnija.
Biometrija se najčešešće radi kroz sistem očitavanja otiska prsta ili očitavanjem oka te drugih biometrijskih očitavanja kao što su čitanje DNA, prepoznavanje lica, geometrija ruke, očitavanje vena, provera glasa provera rukopisa...



Do ovih rešenja se došlo kroz primenu tehnika koje se koriste u policijskim pristupima utvrđivanja identiteta, odnosno primenom medicinskih istraživanja za sisteme kod kontrola pristupa.

Kriminolozi odlično znaju da ne postoje dva čoveka na svetu sa istim otiskom prsta. Tehnologija je maatematičke proračune algoritma očitanih šara prsta preneli na uređaj koji potvrđuje ili odbija jedinstvenost i autentičnost pristupa te drugi deo kompletnog sastava kontrole prolaza, koju čine mehanički uređaji poput električnih brava, barijera, sigurnosnih vrata i rampi, dopuštaju ili nedopuštaju prolaz u prostor pod nadzorom.



Na sličan način funkcioniše očitavanje identifikacije oka, vena, ruke...

Softver koji se pravi za tu namenu, beleži dužinu irisa, veličinu zenice, međusobne proporcije lica, dimenzije te proporciju ruke, raspored vena i sl podatke, te na osnovu podataka unešenih u bazu odobrava ili ne pristup.



Biometrija oka ili bilo koja druga biometrija je znači korištenje napredne tehnologije da bi se napravila ista stvar koja se ranije vršila fizičkim obezbeđenjem, identifikacionim karticama ili drugim već prevaziđenim sredstvima za ograničenja protoka ljudi vozila te drugih nepoželjnih prisusava.


Нема коментара:

Постави коментар