петак, 1. мај 2015.

Kako izabrati stolariju?


Kada pocnete ra razmisljate o ugradnji ili zameni stolarije prvo pitanje koje sebi postavljate je za koje se varijantu odluciti – PVC stolarija, ALU stolarija ili drvena stolarija.
Nesumnjivo svaka ima svojih prednosti kao i mana.
Ali necemo o manama, vec o prednostima koje nsvaka od njih ima.
Podjimo najpre od generalnih problema koji se ticu postavki stolarije.
Ako imate arhitektu koji je dao previse slobode svom kreativnom duhu pa je planirao vrata i prozore nestandardnih dimenzija onda ste vec u malom problemu bar sto se tice odluke da se odlucite za drvenu stolariju koju vam u ovom slucaju nikako ne preporucujemo.
Resenje za takvu vrstu problema nacicete u PVC stolariji i ALU stolariji koja se tada radi po meri koja se zahteva.Nikako nemojte dozidjivati ili prosirivati okvir namenjen za vrata i prozore jer time cete osujetiti estetsku celinu koja je zamisljena i uvecati troskove.
U sustini mozda ste i u prdnosti sto mozete izabrati izgled vrata po svom ukusu kao i nivo cvrstine i izolacije, izabrati raspored prozorskih okna, stranu otvaranja kao i nacin otvaranja. Bicete jedinstveni bez obzira za koji se sistem odlucili, klasicni, klizni, harmonika ili pregradni.
Mozda cak i sistem staklenih odnosno aluminijumskih fasada.
Ono sto vam se na pocetku cinilo problemom vrlo lako se moze pretvoriti u prednost.
Pomislite samo na siroki spektar boja jedinstveno odabranih samo za vas u kombinaciji sa velikim izborom profila sklopljenih bas onako kako vi trazite.
Mozete cak birati oble ili ravne varijante pa i u drvo-dekoru.



Dodajuci svemu tome mogucnost izbora stakla koja takodje mozete birati kako bi zadovoljili termo-izolacione i zvucne zahteve, onda je sve u svemu izbor PVC i ALU stolarije se ne dovodi u pitanje.
Da ne zaboravim da dodam... Dihtovanje izmedju stakla i profila se vrsi posebnim poliamidskim trakama i time se poboljsavaju gore navedene osobine.
Vas izbor moze biti pojacan kliznim sistemom koji se oslanja tako sto dihtuje preko cetkica na dva do tri klizaca a koji opet omogucavaju razni broj krila i kombinacija.
Moze biti oblozeno i drvetom.
Zamislite tek mogucnost varijante pri izboru harmonika sistema gde vrata mozete sklopiti po potrebi i ostaviti ih sklopljene na zidu. Ovaj montazno-demontazni sistem, osim prakticne primene, estetski se uklapa u skoro sva dizajnerska resenja i prati sve stilove ne narusavajuci celinu ambijenta.
Ovaj sistem je primenljiv i u komercijalne i u stambene svrhe.
PVC i ALU profili se mogu koristiti i kod krovnih sistema, za staklene baste i uopste prostore koji zahtevaju providnu konstrukciju.
Svoju primenu ovi profili nalaze i kod fasada koje su pokrivene staklom, melaminom, granitom i sl. i vrlo su zahvalni jer mogu pratiti osim ravnih fasada i druge oblike koji su lucni ili lzahtevaju ugaone oblike.
Malu prednost ALU profila nad PVC profilima nalazimo pri njihovoj upotrebi za terasne,stepenisne i dvorisne ograde jer su slicne jacine kao celicne ograde a ne trebaju nikakvo odrzavanje. Dugovecnost im je najveci adut.



Sve u svemu kad biste stavili na papir sve prednosti kao sto su
-udoblost,
- dugovecnost,
- funkcionalnost,
- nezahtevnost odrzavanja,
    - estetiku,
    - lakocu ugradnje
    - lakocu izbora u smislu odabira stila i izbora boje
- nemogucnost deformisanja usled izlozenosti suncu ili vlazi i
    - ekonomicnost koja je neosporna bilo da se radi o smanjenju troskova racuna za grejanje ili smanjenje troskova u smislu ulaganja u opremanje i sredjivanje stambenog prostora,
onda je sasvim jasno i bez potrebe za nasim sufliranjem za sta cete se odluciti.
Sta god izabrali, necete pogresiti.

Нема коментара:

Постави коментар