уторак, 18. новембар 2014.

Komponente alarmnih sistema

Alarmni sistemi predstavlju sinonim za tehničku zaštitu svih vrsta objekata. Oni, u svakom sistemu bezbednosti, predstavljaju nezamenljivu kariku obezbeđenja, počevši od malih, privatnih objekata (kao što su kuće), do poslovnih prostora svih veličina, banaka i ostalih objekata visokog rizika. Uz pravilno postavljanje (od strane ovlašćenih i stručnih lica), koji su obučeni za adekvatnu procenu pozicioniranja senzora, alarmni sistemi predstavljaju i obezbeđuju savršenu tehničku zaštitu objekata.

Osnovni elementi svakog alarmnog sistema su:
Centrale – izbor centrale zavisi od potreba koje korisnik postavlja pred sistem zaštite. U zavisnosti od veličine objekta, razlikuje se i broj ulaza na centrali koji su potrebni, kako bi sistem pružao željenu zaštitu. Postoje centrale sa 4, 8, 16, 32 i 128 ulaza.
Senzori – senzor predstavlja detektor povrede prostora koji je zaštićen alarmnim sistemom. U momentu povrede prostora, senzor je taj koji šalje informaciju centrali, koja istu prosleđuje zadatom telefonskom broju ili monitoring centru.
Tastature – ona predstavlja deo alarmnog sistema koji se vezuje za centralu i koristi se kao kontrolni panel centrale.
Sirene – postoje dve vrste sirena – unutrašnja i spoljašnja sirena. Zadatak sirene je da, u momentu povrede zaštićenog prostora, proizvede zvuk visoke frekvencije (preko 120 db).
Moduli
Napajanje – uključujući i rezervno napajanje.









Alarmni sistemi funkcionišu po principu detektovanja promene temperature, koje registruju infracrveni detektori. Pored ovih, postoje i dualni detektori koji pored infracrvenih detektuju i promenu kretanja uz pomoć mikrotalasnog detektora. Ova vrsta alarmnih sistema je efikasnija i pouzdanija, s obzirom da smanjuje mogućnost lažne uzbune na minimum.






Takođe, u slučaju obezbeđivanja prodajnih objekata, kao sastavni element alarmnih sistema postavlja se i panik taster, čija je uloga tiha dojava pljački ili drugih sličnih događaja kojima se narušava bezbednost zaštićenog objekta.



Нема коментара:

Постави коментар