понедељак, 17. новембар 2014.

Da li su montazne kuce dobra investicija?


Montažne kuće da ili ne?

Niko od nas ne bi hteo da da više novca za izgradnju kuće nego što je potrebno, a jedino stručnjaci znaju da nas posavetuju kako da uštedimo. No, ni to ne mora da bude slučaj... Više! U nastavku teksta izdvajamo 12 saveta koji mogu da održe vaš budžet za izgradnju u postavljenim granicama, bez puno ustupaka, što se same izgradnje montažne kuće tiče.

  1. Ukoliko imate neki plac u vidu, a nemate budžet za njega (kao što se uglavnom dešava sa placevima koji su preveliki), možete se udružiti s nekim s kim ste u dobrim odnosima i podelite plac. Obavezno vodite računa da je ta osoba ona u koju imate poverenja, jer će vam ona biti prvi komšija. Ovo vam kažemo zbog toga što prodavac placa najverovatnije neće pristati na podelu placa, tako da ovo predstavlja jedini način.
  2. Razmotrite i problematične parcele – one koje se nalaze, na primer, na padini, ili one koje su nepravilnog oblika. Uopšteno gledano, za ove placeve nema velikog interesovanja, tako da se mnogo teže prodaju, i za mnogo manje novca. Ukoliko nađete iskusnog izvođača i dobar projekat, ovo neće predstavljati problem i plac ćete maksimalno iskoristiti.


  3. Izlaz na reku – ukoliko je moguće (i ako to želite), odaberite ovaj izlaz, jer su ova mesta dosta jeftinija, a pružaju prilaz vodi. Dodatni plus za ovu misao je to što je rečna voda mnogo mirnija u odnosu na morsku.
  4. Nemojte štedeti na materijalu za gradnju montažne kuće – ono što je jeftinije u momentu kupovine, u skoro svim slučajevima ispadne mnogo skuplje tokom vremena usled održavanja kuće. Karakteristika skupljih materijala je ta da im nije potrebno skoro nikakvo održavanje godinama (kao što su, na primer, PVC vrata), pa se tokom vremena sami otplaćuju.
  5. Nađite i iskoristite materijale koji su predviđeni za otpad – ovo je praktičan savet da uštedite nešto novca. Nađite neku sravnjenu građevinu i iskoristite materijale koje je moguće iskoristiti. Naravno, u dogovoru sa vlasnikom te građevine.
  6. Ne trošite olako novac – nemojte trošiti novac bez potrebe na stvari koje vam nisu preko potrebne. Naravno, kad ovo kažemo, ne mislimo na štednju na strukturalnim materijalima, vratima i prozorima. Pored bezbednosti, ovi materijali vam omogućavaju da uštedite na grejanju, kao i na prevenciji od provala.
  7. Ne pravite preveliku montažnu kuću – nemojte da pravite kuću koja je mnogo veća od onih u komšiluku. Kuća koja je znatno veća (i lepša) od kuća u komšiluku neće uticati na cenu prodaje (ukoliko se, eventualno, odlučite da je prodate). Tu cenu određuju upravo kuće u komšiluku.


  8. Budite angažovani u svim fazama izgradnje kuće – ovo je vrlo važna stavka, u cilju obezbeđenja dobijanja onoga što ste platili da dobijete. Ne dozvolite da vas loši izvođači zakidaju za novac time što vam ugrađuju manje kvalitetan materijal od dogovorenog.
  9. Obratite pažnju da izvođač ima sve potrebne licence, dozvole i iskustvo – osim kvaliteta izrade i brzine izvođenja, ovi izvođači imaju (verovatno) i dobru reputaciju koju neće tek tako kompromitovati da bi vam uzeli više novca. Pored toga, imaju dobru komunikaciju sa dobavljačima i podizvođačima, a to je nešto što predstavlja dodatni plus.


  10. Izbegavajte pripremu placa za izgradnju (ako je to moguće) – i to, na primer, odvlačenje zemlje, nivelisanje placa, seču drveća i uklanjanje kamenja. Odaberite plac koji možete da platite i izaberite projekat koji se najbolje uklapa u postojeću konfiguraciju placa.
  11. Ne menjajte izgled skice i materijala u procesu gradnje – zato što to uvećava cenu gradnju kuće, a i dovodi do produžavanja procesa gradnje. Odmah odaberite šta želite i držite se toga do kraja gradnje.
  12. Podovi u kući – oni mogu biti odrađeni od kvalitetnog parketa, ili možda kamene pločice. Ali, ako vam nedostaje novca, uvek možete izabrati laminat. Pored toga što lepo izgleda, laminat može poslužiti dok ne pronađete dovoljno novca za podove koje ste hteli od početka.

Нема коментара:

Постави коментар