понедељак, 25. април 2016.

Šta je kontrola pristupa u objektima?

Šta je kontrola pristupa u objektima?

Kontrola pristupa podrazumeva sisteme koji se pored video nadzora koriste za nadziranje objekata, kao i za njihovu fizičku zaštitu. Kako je to moguće? Kroz ograničavanje, pa čak i onemogućavanje pristupa licima koja nisu ovlašćena da u njima borave. Primarna zamisao ovih sistema jeste dozvoljavanje pistupa onim osobama koja imaju dozvolu za boravak u određenim delovima objekta. Sistem automatski omogućava ili onemogućava pristup određenim licima, i to najčešće korišćenjem elektronskih brava, koje se postavljaju u okviru vrata.



Ovo omogućava kontrolisanje prolaska radnika, ovlašćenog osoblja i drugih lica koja imaju dozvolu za boravak u određenim delovima objekta koji se štiti kontrolom pristupa. Da bi se osobe koje se nalaze u objektu mogle identifikovati koriste se kartice,  privesci, beskontaktne kartice, magnetske kartice, bar-kod kartice, čip kartice, itd. Ukoliko se korisnici odluče za kombinovanje hardvera za kontrolu pristupa i hardvera za evidenciju radnog vremena, i uz korišćenje adekvatnog softvera koji bi predstavljao sponu između hardvera i korisnika, dobija se sistem čija je namena evidencija radnog vremena. Ove sisteme koristi upravljački sektor preduzeća kako bi stekli uvid u dolaske i odlaske zaposlenih, njihove radne navike, izlaske u toku radnog vremena, prekovremeni rad, itd. Osnovni cilj ovog praćenja jeste postizanje boljih rezultata u pogledu efikasnosti procesa poslovanja i njihovog poboljšavanja, radna disciplina koja je na višem nivou, automatizovan procesa obračunavanja plata radnika, lakši proces planiranja godišnjeg odmora (kroz sistem je moguće podneti zahtev za godišnji odmor, uvid u broj dana godišnjeg odmora koji su na raspolaganju radniku, itd.).



Ono što je veoma bitno naglasiti jeste da je preduzećima ili fizičkim licima koji su zainteresovani za ugradnju kontrole pristupa i evidencije radnog vremena u svojim objektima potrebno sagledati njihove realne potrebe, izvršiti projektovanje sistema u direktnoj interakciji sa njima, obići objekte koji su predmet zaštite, i tek nakon toga donošenje odluke i hardveru i softveru koji je potreban da bi se proces zaokružio i završio.  

Нема коментара:

Постави коментар