среда, 28. јануар 2015.

Nekretnine za zivotni prostor


NEKRETNINE ZA ZIVOTNI PROSTOR



Iznajmljivanje nekretnina je postalo veliko popunjavanje budzetskih rupa ili cak i visak novca za ljude koji imaju da ih iznajme.
U oglasima svakodnevno mozete videti velik izbor stanova i kuca za rentiranje.
Vodeci se tim oglasima pokusali smo da saznamo ko su ljudi koji ih iznajmljuju i koji su im motivi za takvo sta jer iznajmiti je odluka koja ima svoju pricu u pozadini, a najcesce je pracena ekonomskim razlozima-preseljenje iz malih sredina u gradove zbog vece mogucnosti zaposljavanja ili skolovanjem- ucenici i studenti, a ponekad, mada redje se radi i o tome sto Iznajmljivanje pruza ekonomicnu alternativu u smislu oslobadjanja od odgovornosti imovinskih popravki i ulaganja u stambene jedinice koje ne vidimo kao trajno resenje za dugorocno zivljenje.
Postoji veliki broj vaznih elemenata koji se moraju ispuniti kako bi se obezbedilo da ste srećni u svom novim domu, jer spokojstvo doma je ono odakle polazi i vas mir i stabilnost.
Izbor rentiranja zivotnog prostora u neimanju istog je jako vazno i u obavezujucem smislu a koji se odnosi na troskove istog kao sto je infostan, tv pretplata, struja voda, Internet grejanje, znaci kao u svom domu plus troskovi stanarine te nije cudo kako je i nastala ona anegdota da -prvi pada nekoliko puta u mesecu a svi ostali datumi samo po jednom.



U potrazi za ovim odgovorima koji prate iznajmljivanje krenuli smo najpre tragom oglasa o iznajmljivanju nekretnine Novi Sad a zatim smo procesljali nekretnine u Beogradu, Subotici i Nisu i njihovoj okolini i dosli do zakljucka da su svuda ista pitanja i isti odgovori i kod standavaca i kod zakupaca te da jedino sto se razlikuje jeste cena zakupa koja je u svim gradovima znacajno pala u odnosu na poslednjih par godina i to iz razloga vece ponude a smanjenja zivotnog standarda.
Ono sto je u svim gradovima odlucivalo pri izboru je najpre budzet l izbor lokacije.
Svi znamo da svako od nas ima limit pri definisanju cene zakupa bez obzira o kojoj sumi novca se radi te shodno tome se i daje zahtev najcesce agencijama za nekretnine a redje se u takve avanture upustamo sami ili po preporuci prijatelja.
Sta je ono sto obicno muci i ono sta je zajednicko za sve zakupce bez obzira na gradove zivljenja sabrali smo u nekoliko teza a tu smo da vam ponudimo ujedno i par saveta.
Najpre,kad se odredi budzet time skoro da odredjujemo i lokaciju jer neki delovi grada su skuplji od drugih.
Zelje za zivotom u popularnim gradskim centrima gde cene rentiranja nekretnina obicno visoke morate ostaviti na nivou zelje. Upamtite sta sam vec pomenula- prvi pada nekoliko puta u mesecu...
Pri izboru odredjenog dela grada imajte na umu i vase svakodnevne obaveze. Ako putujete svakodnevno do posla ili skole razmislite sta je laksa opcija – ili da gubite vreme i novac za prevoz ili cete izborom stana u blizini automatski povecati i visinu stanarine.
Ako se odlucite ipak da je lakse izabrati manju rentu a putovati u slucaju da nemate sopstvena kola proverite kakve su transportne veze.
Koliko su vam blizu prijatelji? Koliko ste udaljeni od porodice? Koliko vam znaci blizina pijace, trgovinskih centara, zdravstvenih organizacija, skola? Imate li potrebe za parkovima ili blizinom gde se odvija aktivan nocni provod?
Razmotre koliko prostora treba, strukturu, potrebu za parking prostorom ili garazom. Obavezno procenite odnos kvalitet-cena-potreba.
Sa stanodavacem razmotrite i usaglasite do tancina ugovor a narocito cije su obaveze potencijalne stete na imovini stanodavca. Vlasnici su odgovorni za bilo kakve probleme struju , grejanje i gasa i da pruže pomoć Obezbedite kroz ugovor ko je odgovoran za koje racune kao i to da li cete vi, za racune koje vas terete, uplacivati na salteru ili davati pare vlasnicima na ruke i u tom slucaju obavezno trazite da vam vlasnik potpisuje priznanicu.Takodje proverite da li mozete drzati kucne ljubimce jer neki vlasnici ne zele da im zivotinje borave u stanu.
I ne zaboravite. Vase je i moralno i zakonski da se prema imovini ponasate sa paznjom dobrog domacina.




Нема коментара:

Постави коментар