петак, 23. јануар 2015.

Kako izabrati fotoaparat?


KAKO KUPITI FOTOAPARAT?

Imate želju da kupite fotoaparat? U ogromnoj ponudi koju ovih dana imamo, teško da možemo da napravimo lak izbor. Mnogo je različitih opcija koje morate da uzmete u obzir prilikom kupovine fotoparata, a najznačajnije su:
  1. Finansije – morate da razmislite koliko novca ste spremni da izdvojite za kupovinu fotoaparata. U današnje vreme cene fotoaparata se kreću od oko 5000 dinara, na više. Jeftiniji uređaji su uglavnom od “nepoznatih” proizvođača (što ne mora da znači da su loši), dok su cene renomiranih proizvođača u ovoj branši nešto veće. Svakako, odredite neku svotu novca i trudite se da se uklopite u tu cenu.
  2. Megapikseli – potrebno je da odlučite koliko megapiksela želite da ima vaš fotoaparat i od kog proizvođača. 10 megapiksela bi trebalo da bude I više nego dovoljno da pravite dobre slike. Naravno, ukoliko procenite da želite više megapiksela, a uz to fotoaparat od nekog renomiranog proizvođača, sigurno je da nećete pogrešiti. Moja preporuka je da uzmete neku pristojnu varijantu (do oko 12000 dinara), od renomiranog proizvođača, sa 10 do 12 megapiksela, što bi trebalo da bude dovoljno za većinu vaših potreba.



  3. Memorija – obratite pažnju i na memoriju koja je ugrađena u fotoaparat, kao i koje su mogućnosti proširenja iste. Uglavnom, fotoaparat ima oko 50 megabajta sopstvene memorije, koja će vam, posle nekog vremena, postati tesna. To možete nadomestiti memorijskim karticama raznih formata (SD, SDHC, Micro SD, itd.) i raznih kapaciteta. Kad se odlučite za neki fotoaparat, vidite koji format memorijske kartice podržava, da ne biste uzeli neki drugi, koji neće biti kompatibilan sa fotoaparatom.
  4. Veličina – uzmite u obzir i veličinu fotoaparata. Zbog čega? Ako imate potrebu često da ga nosite sa sobom, naravno da bi vam praktičnija opcija bila neki manji fotoaparat.
  5. Proverite optimički i digitalni zum fotoaparata I procenite da li odgovara vašim potrebama.



  6. LCD ekran – proverite veličinu LCD ekrana, čisto zbog preglednosti koju ćete imati kada pregledate vaše slike.
  7. Prateća oprema – pitajte prodavca koja oprema idu uz fotoaparat (USB kabl, instalacioni disk, baterija, punjač).
  8. Garancija – obratite pažnju na to koliki je garantni rok. Uobičajeno za svu tehničku robu je da je garantni rok 24 meseca, ali postoje neki prodavci kod kojih je garancija 12 meseci, pa je preporučljivo da to proverite da ne biste došli u zabludu.

Нема коментара:

Постави коментар