среда, 24. децембар 2014.

Upravljanje otpadom


Upravljanje otpadom


Sveprisutnija je zabrinutost zbog postojanja negativnih posledica promene prekograničnih vodotoka i globalnog zagađenja okoline te zastita ovih prirodnih resursa je preka potreba koja se mora vrsiti kroz kontrolu i smanjenje ispuštanja opasnih materijala u vodu, zemlju i vazduh. Zakiseljavanje i onečišćavanje kao i zastita sveopšte okoline mora postati primarna potreba ljudi pogotovo u ovo vreme visoke tehnologije i industrijalizacije koja nije prestala sa razvojem i širenjem.

Stoga je upravljanje otpadom jako bitno i svest o tome treba razvijati i jačati.

Komisija za Evropu, Ujedinjenih nacija donela je i Deklaraciju politike o prevenciji i kontroli prirodnih resursa koje treba racionalno koristitti. Takodje postavljena su Načela saradnje medju zemljama o prevenciji i kontroli otpada kroz razvoj sporazuma o zaštiti okoline.



Mere koje su najbolje za zaštitu okoline, su:
1- Širenje informacija i znanja o posledicama na okolinu pojedinih delatnosti i proizvoda, kao i njihovog korištenja i odlaganja.
2- razvoj i prijena kodeksa dobre prakse na okolinu.
3- prikupljanje i zbrinjavanje otpada dostupnog u javnosti
4- recikliranje i ponovnu upotrebu
5- korištenje ekonomskih instrumenata na suzbijanje upotrebe, proizvoda ili grupe proizvoda koji nezdravo deluju na okolinu
6- icenciranje sastava proizvoda I tako uspostaviti korake za ograničenja ili zabranu proizvoda ili grupe proizvoda koji nezdravo deluju na okolinu


Treba uzeti u obzir opasnost za okolinu od samog proizvoda, proizvodnju proizvoda,korištenje proizvoda, kao i konačno odlaganje proizvoda.

Treba uzeti u obzir da li sastav može biti zamijenjen s manje štetnih materija odnosno manje štetnim postupakom, manje štetnim korištenjem, trba uzeti u obzir primenu alternativnih materijala i društvene i ekonomske posledice.

Zaštita okoline se odvija i uticajem tehnološkog napretka, kao i naucnog napretka i shvatanjima o potrebi zaštite i naravno kao krajnje sredstvo upravljanje otpadom.

Нема коментара:

Постави коментар