уторак, 30. децембар 2014.

Nekretnine i arhitektura Novog Sada



Nekretnine i arhitektura Novog Sada 


Primetio sam da mnogi Novosadjani koji nemaju reseno stambeno resenje ili ulazu u nekretnine, nekako se uglavnom vode lokacijom, cenom ili nekim drugim parametrima usko vezanim za stan.
Medjutim postoje i oni drugi koji su zaljubljenici u arhitekturu te kad se zapocne pitanje nekretnina u Novom Sadu, obavezno pod tim podrazumevaju i arhitekturu zgrada.
Sam centar Novog Sada nosi sobom arhitekturu koja je ostala iz vremena austro-ugarske monarhije.
Ali posleratni period je period najveceg razvoja i izgradnje Novog sada i sasvim drugacijih uticaja i razvoja arhitekture.



Neki ljudi ne zaboravljaju poznatog Arh. Krstica koji je autor brojnih stambenih i javnih objekata i bio jedan od vodećih arhitekata svoga doba.
Kako ga je najvise interesovalo kolektivno stanovanje u tom pravcu se najvise i razvijao te je svojim projektom naselja Ledinci prvi put privukao paznju na sebe. Primecen je pomak od dotadasnjeg uniformisanog nacina projektovanja ka modernistickom stilu a razlika u funkcionalnosti, orijentaciji i ekonomicnosti prostora je bila vise nego ocigledna.
Njegovo autorstvo se oslikava upotrebom betona u kombinaciji sa opekom. Spoj tradicije i agresivno modernog, spoj novog bez odricanja starog, mesanje toplog sa ledom!
Isti kurs zadrzava kroz sve svoje radove od Zgrada Društvenog doma u Novom Sadu preko Dečije bolnice kojom se oprasta sa periodom neomodernističke faze projektanskog delovanja.
Stambeno naselje Liman potvrdjuje njegovo kompovanje stambenih jedinica.
Redjaju se projektti i realizuje planirano i osmisljeno-Robna kuća u Novom Sadu, sportski centar u Veterniku, 



Dom omladine u Zrenjaninu, Hotel Novi Sad , Liman II, jug Stambena zgrada na Bulevaru Oslobođenja , Stambena zgrada u ul. Jovana Hranilovića , Stambeni blok VIII, naselje Bistrica , Stambeni blok IV, , Stambene kule B1 i B2 sa aneksom,Stambeno poslovna zgrada u Rumenačkoj ulici,Liman III, zgrada Privredne banke i poslovne zgrade Aik-a i Poljobanke na Bulevaru oslobo|enja u Novom Sadu gde naglasava plasticnost masa fasada dok u stambenim projektima tog perioda – kasnih osamdesetih u prvi plan izbija opeka kao fasada.
Ovih dana par arhitekata iz Novog Sada su dosli u prvi plan. Lazar Kuzmanov i Miljan Cvijetic su prve novosadske arhitekte koje su nakon dosta godina odnele prvo mesto na 36. beogradskom salonu arhitekture.
Ujedno se povela pozitivna rasprava o nekim njihovim projektima u Novom Sadu tako da su
nekretnine Novi Sad opet postale centralna tema.
Ono sto je zajednicko za sve novosadske arhitekte, primetila bih, da nisu samo kalupovani i istancovani studenti koji prednost daju kvalitetu a ne komercijalnom delu price.
Ostali su verni pravilima da visina stambenog objekta ne može biti veća od širine ulice a kreativnost su oslobodili iz sebe sto je dovelo do toga da se iznedre njihovi licni vidici I ono sto je san svakog arhitekte – prepoznavanje autora po zgradi!

Нема коментара:

Постави коментар